Represa de “El flâneur” a la Fundació Fita

En compliment de les mesures preventives decretades per les autoritats sanitàries davant de la pandèmia del coronavirus s’ajornen totes les activitats programades a la Fundació Fita des del divendres 13 al divendres 27 de març. Per tant, s’ajorna la sessió de “El flâneur a la porta” : La demokratía a Atenes (s.V a.e.a.)  i la democràcia avui. Crònica d’un fracàs. Us comunicarem la nova data més endavant. 

https://fundaciofita.com/flaneur/

La mort sobtada de JMa Uyà obligà a suspendre el projecte d’un nou cicle de les conferències/cursos que sota el títol genèric de EL FLÂNEUR es venen celebrant a la FUNDACIÓ FITA des de l’any 2008. Essent, El flâneur,  un treball conjunt de Joaquim Jubert i JMa Uyà, el sobrevinent considerà inicialment que ja no tenia sentit donar continuïtat al projecte, més quan a la darrera sessió d’El flâneur a la finestra (12,XII,2018), titulada “La Ignorància”, JMª Uyà enuncià que no tenia res més a dir, “donat que no hi ha res a dir”, que tot pretès coneixement sobre la realitat és mera fantasia i que estem en l’absoluta intempèrie metafísica.  A JMa Uyà, tal com ja havia deixat ben explicitat al final del seu poema Rèquiem (2011), després d’haver fet el llarg treball d’assajar infructuosament (o no) d’haver de comprendre, ja només li quedava una sola feina : “haver de morir”, tal com efectivament s’esdevingué inesperadament el 18 d’ octubre del passat 2019.

Davant la propera i desitjada jubilació de la seva tasca de professor, el projecte de JMª Uyà era ocupar el temps que li estava assignat a l’espera del “rigor mortis” en escriure, dirigir i produir Teatre. Però el seu company de viatge en la tasca de El flâneur, J. Jubert, gens dotat per cap iniciativa escènica, l’havia dificultosament convençut per ocupar i compartir part de l’espera amb una nova edició d’El flâneur.

En la primera edició, El flâneur assegut, realitzada al llarg dels anys 2008 al 2010, s’havia practicat una detallada mirada sobre el pensar a París en les darreries del segles XIX i el llarg segle XX, plenament i acríticament incorporat en la nostra visió o idea de tot plegat.

L’objectiu de la segona edició, El flâneur a la finestra (2016-2018), consistí en realitzar una “critica radical del  coneixement o pensar occidental”, desemmascarant les enormes ensarronades que des de Plató i Aristòtil fins avui mateix (amb Heidegger),  han construït i empastifat l’edifici del nostre pensar.  En conjunt, amb El flâneur assegut i El Flâneur a la finestra, s’hi havien dedicat 150 hores de docència (en 72 sessions),  projectat 3.584 diapositives i redactat 2.797 pàgines d’Apunts (https://flaneurassegut.org/el-flaneur-a-la-finestra/), en curs de publicació per Edicions Cal·lígraf, en quatre volums.

La nova edició (tercera) de El flâneur, planejada  iniciar el passat novembre, tindrà un nou format: es convidarà a variats conferenciants a donar paraula a la seva mirada de flâneur  sobre diferents, concretes, intranscendents, prescindibles i erudites qüestions:

  • A El flâneur a la porta s’hi exposaran temes d’història -aquesta gran i poc fiable anècdota-. Inaugurarà el cicle, el proper dimecres 19 de febrer de 2020,  Mercè Homs, historiadora, amb “Guillem Galceran de Cartellà (s.XIII), senyor d’Hostoles, capità general dels Almogàvers i virrei de Sicília”. El 18 de març, J. Jubert parlarà sobre “La demokratía a Atenes (s.V a.e.a.)  i la democràcia avui. Crònica d’un fracàs”.
  • El flâneur a la teulada es dedicarà a exhumar “el pensar” de pensadors marginals. El 22 d’abril, Max Pérez i Alba Padrós, s’ocuparan d’“Alexandre Deulofeu i la Matemàtica de la Història” i el 17 de juny. J.Jubert, “El pensar acabat de JMa Uyà, metafísic de capçalera“.
  • A El flâneur a les golfes, diferents ciutadans (més o menys coneguts) comentaran (un a un i per separat) els 10 (o més o menys) llibres/lectures claus en la seva vida.
  • El flâneur a la cuina és una ensumada de la Gastrologia o Cuina il·lustrada, ciència pràcticament inèdita, on es correlaciona art, literatura, música i gastronomia; és a dir: mera erudició aplicada a la pràctica culinària. En una primera sessió (amb data per determinar), J. Jubert diseccionarà la genealogia del Carpacció, del risotto a la milanesa i el zibaldone.

 

Totes les sessions tindran lloc a la seu de la Fundació Fita, una al mes, un dimecres, a les 7 de la tarda.

Comparteix: